bahan-bahan
1 mug kacang soya ( rendam dalam 5-6 jam)
2 jug air
4 helai daun pandan
garam dan gula secukup rasa
kain putih (untuk tapis)
blender
cara-cara
basuh dan rendam kacang soya selama 5-6 jam.
kisar kacang yang telah kembang dalam nisbah 2:4. 2senduk kacang:4cawan air
tapis kacang yang telah dikisar. lakukan sehingga selesai. hampas jangan di buang
ulang kisar hampas soya sehingga hampas dah tak keluarkan jus soya dengan 1/2 jag air
tapis sekali lagi untuk menghilangkan serdak halus yang berada di bawah.
masukkan ke dalam periuk bersama-sama daun pandan dan garam secukup rasa.
kacau air soya dia atas api biru sehingga mendidih.
gula boleh di campurkan semasa masak @ semasa hendak di hidangkan.
![]() | ||
google image |
No comments:
Post a Comment