Saturday 8 June 2013

Sambal Ikan Gelama.

assalamualaikum...
hari nie tetiba mai angin nak update resepi. kalau dekat rumah, mak masak sambal ikan gelama nasik memang akan habis. sebabnya sambal ikan gelama nie memang feveret semua orang dalam family syaza. resepi nie mak belajar dari arwah tok sebelah abah sebab abah memang suka sambal ikan gelama dari kecik lagi. so syaza pun belajarlah dengan mak resepi nie.
 bahan-bahan:
ikan gelama (ikut suka saiz apa, berapa ekor) pandai2 lah agak. sebab syaza jenis masak style agak-agak jer.
kunyit
bawang putih 3 ulas
bawang merah 2 ulas
cili kering ( yang nie pun agak-agak ikut kuantiti ikan)
air asam jawa secukupnya
garam.
gula
bawang besar (bahagi 2 satu untuk mesing dengan cili kering satu untuk tabur dalam sambal yang dah hampir masak)
jintan manis dalam 1 sudu makan (tumbuk)

cara-cara:
1. perapkan ikan dengan garam dan kunyit. jangan banyak sangat garam tue.
2. goreng ikan.
3. tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan. then masukkan cila kering yang dah kita rebus dan kisar tue.
4.masukkan jintan manis yang dah di tumbuk tue.
5.tungggu sehingga sambal tue pecah minyak.
6. masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
kacau2 dan tunggu sehingga 3 minit macam tue.
7. masukkan ikan gelama yang dah di goreng
8. bila dah hampir masak masukkan bawang besar. siap!!!
#syaza bila masak, garam,gula dan asam syaza tak suka syaza main agak ikut sedap rsa saja. selamat mencuba. Smile

gambar encik google punya ;)




2 comments: