Friday 28 February 2014

resepi karipap mudah


Assalamualaikum...
Hari nie entry berunsurkan resepi lagi.. oit jangan gatal mulut nak kata syaza pulak eh. (eleh dia tu tak habis-habis up entry resepi nak tunjuk pandai masak arh tue)..tak baik cakap macam tu. Mana ada syaza pandai masak setakat sikit-sikit je tue pun setakat lauk makan harian dengan kuih yang simple-simple jtu pun kadang jadi kadang tak. Kalau tak percaya cuba suruh syaza masak kuih lapis.. awal-awal lagi surrender memang fail terus lah. Buka apa syaza suka update resepi nie nanti senang kalau nak masak lupa resepi ke boleh search dekat blog sendiri kalau nak tulis atas kertas then simpan memang rasanya tak sampai seminggu bila nak cari balik resepi tue dah lupa kut letak dekat mana. . Rasanya syaza tak masukkan lagi entry resepi karipap ni... (malas nak cari balik entry yang lelama tue). Syaza buat karipap nie hari selasa hari tue buat banyak jugak ingat nak frozen kan lepas tue bagi jiran sikit. Boleh terbuat karipap pun sebab tengok keledek banyak sangat dekat dapur tak tau nak buat apa dah dok nampak karipap jer paling simple pun. Syaza masak inti pukul 5 petang lepas tue berenti sat tengok cerita cina singapura “it’s a wonderful life” cerita tue pun dah tamat dah ganti dengan cerita baru ... buat inti pukul 5 dah tue boleh terlupa tengok cerita cina lagi satu dekat 8tv tajuk “c.h.i.f 2” sedar2 lahh dah habis.. sedih lap air mata... okay kembali kepada tajuk.
Bahan-bahan
Inti karipap
Ubi keledek 4 biji potong dadu
4 sudu makan serbuk kari ayam
Bawang besar 1 labu potong dadu
Bawang putih 5 ulas (cincang)
Isi ayam / udang secukupnya
Garam gula
1½ sudu makan lada hitam ditumbuk kasar
Minyak masak
Daun sup
air
Cara-cara
1.       Panaskan minyak. Tumis bawang putih yang telah dicincang.
2.       Setelah bawang garing masukkan serbuk kari.
3.       Selepas serbuk kari dah gari @ pecah minyak masukkan isi ayam/udang. Masukkan air.
4.       Masukkan ubi keledek dan air. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5.       Setelah ubi empuk dan air hampir kering masukkan bawang besar yang dipotong dadu, lada hitam dan daun sup. Siap.

selalu buat dalam 6-8 bahagian jer nie banyak sampai letih buat

hasil yang tak comel 

goreng first 

inti tergelap sikit sebab terlebih serbuk kari

Bahan-bahan kulit karipap
 cawan tepung gandum
4 sudu makan majerin planta
Suku cawan minyak masak
½ sudu kecil garam
Air sejuk ( simpan 1 bekas air sejuk dalam peti sejuk bahagian beku dalam 1 jam)
Cara-cara
1.       Panaskan minyak masak dan majerin planta.
2.       Ayak tepung kedalam bekas pengadun.
3.       Tuangkan minyak kedalam tepung.masukkan garam.
4.       Kacau tepung jadi macam serbuk roti.
5.       Masukkan air ais sedikit demi sedikit sehingga menjadi  doh. Kalau doh melekat lekat lagi dekat tangan letah sikit tepung gandum dan uli. Jangan uli lama sangat nanti doh liat dan susah nak bentuk. Dalam 10 minit dah cukup.
6.       Bila adunan dah menjadi doh bahgikan sebesar bola golf dalam beberapa bahagian.
7.       Lepas tue boleh lah bentukkan jadi rupa karipap. Siap. Goreng. Ngap. Makan. Ehh baca bismillah dulu...
#kalau nak gantikan kedek tue dengan kentak pun sedap tak pun campur dua-dua lagi sedap..

1 comment:

  1. Black Titanium Wedding Band | Titanium Art
    Black titanium muzzle brake Titanium Wedding Band is a Wedding Band that combines elements from ffxiv titanium nugget the natural world. Black titanium piercings Diamond Necklace, Spinning ford escape titanium Diamond Necklace, and titanium watch band

    ReplyDelete