Thursday 27 February 2014

senyumlah ahai cek mek molek


Assalamualaikum...
Hai *sambil lambai-lambai ala miss world ...
Lama tak update blog.... bukannya kemana pun Cuma tak sihat sikit ja kena virus M ... peace.
Okay tak mau merapu banyak-banyak nak fokus dekat title entry nie jer..
Penah dengar kuih cek mek moleh.. aloh comelnya nama ... ! kalau tak penah dengar “gua simpati sama lu”. #Eh okay meh sini kita belajar masak kuih nie senang jer dihujung jari jer.
tergelap sikit sebab api terkuat.

Bahan-bahan
Ubi keledek dalam 3 biji yg saiz ikut suka hati.
Gula
Garam
 4 sudu makan tepung gandum
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
Rebus ubi keledek yang dah dipotong (gaya suka hati) sehingga lembut.
Pastikan ubi yang kita rebus tue sampai air dia kering. Kalau air tak kering nanti ubi melekik.
Lenyekkan ubi sampai mcm nak buat kentang putar tue. masukkan garam sikit jer cubit jerr
Masukkan tepung gandum . kalau rasa ubi banyak tampah sikit tepung tue. tapi jangan banyak sangat nanti keras.
Doh memang melekat dekat tangan semasa menguli . kalau rasa nak senang ambik minyak masak sapu sikit dekat tangan time nak bentukkan kuih tue. 
Cubit doh tue lepas tue penyekkan dia jadi leper letak gula (banyak mana ikut suka nak manis letak lebih) dekat tengah bulatkan adunan tue.. bagi jadi comel bak cek mek molek.. goreng goreng dengan api yang biru yah jangan kuat sangat satgi hangit. Siap. Makan.kenyang.senang hati. 
Sekian terima kasih.
# kalau tak mau letak gula sebagai inti pun boleh buat kosong jer. gentel bulat kecik comel2 goreng pun sedap. 

No comments:

Post a Comment