Thursday 9 January 2014

Masak Sambal Kicap VS Masak Asam

assalamualaikum...
entry hari nie bertajukkan makanan redha jer lah dekat sapa-sapa yang tengah lapar tue....
nak letak resepi.. (haha rasanya) tapi agenda sebenarnya nak cerita tentang family syaza yang selalunya akan berhujah/bertengkar dulu kalau nak masak contohnya masak sambal kicap dengan masak asam nie lah yang akan dihujahkan
kalau masak lauk-lauk yang lain tue masak jerr semua orang akan makan tak payah nak bising-bising tapi kalau sambal kicap dengan masak asam nie selalu kena hujah dulu sebab takut ada yang tak makan nanti..
dalam rumah nie tak semua suka sambal kicap ...contohnya abah tak berapa suka sangat masak sambal kicap (masak kicap pedas) tapi syaza dengan najmina suka masak sambal kicap nie.. kalau masak asam tue pulak memang abah suka tapi kami yang lain nie pulak tak suka kalau ada beli ikan yang sesuai untuk masak 2 jenis masakan nie memang abah akan suruh masak asam lah... untuk nak selesaikan masalah nie hah senang jer ikan yang beli tu kan banyak/besar so bahagi 2 lah hari nie masak asam esoknya masak sambal kicap.. jadi selesailah masalah mak nak melayan anak dengan abah  nak makan macam-macam ni..haha banyak kerenah betul...
google image: kredit untk pemiliknya


resepi ikan masak sambal kicap(masak kicap pedas)
bawang merah 2 ulas
bawang putih 3 ulas
bawang besar 1 labu
1 keping asam keping
halia setengah inci
garam
gula
1/2 cawan air (kalau nak masak kering tak perlu air kalau nak berkuah letakkan air)
cili padi 7 biji (tak letak pun okay jer)
pes cili kering dalam setengah mangkuk (kalau nak pedas letak banyak2)
kicap (agak2 nak letak banyak mana )
minyak masak
ikan 4 ketul (jenis apa pun okay jerr lagi sedap ikan pisang, gerut2 atau ikan selayang, ikan kembung)

cara-cara
1.masukkan minyak masak, tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuninggan.
2. masukkan pes cili kering .. goreng sehingga pecah minyak (sambal jadi garing)
3. masukkan asam keping. garam gula secukup rasa.kacau..
4. masukkan kicap dan air..
5. masukkan ikan yang telah digoreng dan kacau tunggu sehingga masak
6. masukkan cili padi dan bawang besar yang dah dipotong comel-comel
haha sekian saja.. senang jerrr kan..
p/s kalau nak masakan yang kita masak tue wangikan time tumis tue masukkan 1 batang serai yang dah dititik..
image dari encik google kredit untk pemiliknya


resepi ikan masak asam.
bawang putih 4 ulas
bawang merah 3 ulas
bawang besar 1 labu
halia 1 inci
cili padi 7 biji
garam
gula
air asam jawa dalam setengah cawan
minyak masak
ikan 4 ketul (jenis apa pun okay jerr lagi sedap ikan pisang, gerut2 atau ikan selayang, ikan kembung) 

cara-cara.
1. panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga garing..
2. masukkan air asam jawa ..
3. masukkan garam dan gula secukup rasa..
4. masukkan ikan yang telah digoreng bersama kunyit dan garam
5. tunggu sehingga mendidih
6. masukkan bawang besar dan cili padi yang telah dipotong cute2 hahaha... senang jerkan try lah kalau sudi kalau tak sudi pun try lah...

sekian terima kasih..

-: harap maklum tuan blog nie selalu alami penyakit lupa-lupa sebab tue lah bila masak lupa nak ambik gambar bila tengah makan @ dah habis makan baru teringat... "aaaa dah makan lupa nak ambik gambar nak update blog nanti google image jugak lah jawapnya" tue lah yang selalu terjadi dekat syaza...




No comments:

Post a Comment